Recunoașterea internațională, experiența, promptitudinea, profesionalismul, expertiza științifică, accesibilitatea sunt valorile după care ne ghidăm.
Avantajul nostru competitiv constă în faptul că suntem unici pe piața românească și parțial în Europa de Est (cu excepția Rep. Cehă) în ceea ce privește tipul, profilul și calitatea serviciilor oferite de Laboratorul LiRaCC, în contextul perspectivei de cerere a pieței în următorii ani.
Domeniile de activitate productive și inovative pe care le oferim publicului, care includ și activități de cercetare și dezvoltare, au o valoare adăugată ridicată.
Ne aflăm în TOP 5 Laboratoare de radon din Europa care dispun de paleta completă de servicii, de la screening până la măsurători de atenuare și post atenuare. Suntem unici în România prin măsurarea radonului în toți factorii de mediu relevanți din punct de vedere antropic: Sol, Apă și Aer.
Ne propunem să promovăm cele mai înalte standarde de excelență și principii etice în toate acțiunile noastre de măsurare, control și reducere a riscului de expunere la radon și alți agenți cancerigeni cu impact asupra sănătății publice, în concordanță cu principiile dezvoltării durabile și cu liniile directoare ale Directivei 2013/59 / EURATOM.
Proiectăm soluții menite să monitorizeze, să controleze și să reducă concentrația de radon și implicit să remedieze și să prevină riscurile pentru sănătatea persoanelor expuse.
Scopul este de a evalua calitatea aerului interior prin determinarea concentrației de radon, de a realiza un diagnostic complet pentru a identifica sursa de radon și de a proiecta o soluție de remediere eficientă din punct de vedere al costurilor, cu un impact arhitectural minim asupra construcției.
pentru prototipul de sistem ICA SmartRadon UBB
pentru proiectul de cercetare SMART_RAD_EN, finanțat prin Programul de Competitivitate POC 2014-2020, în cadrul Contractului 22/2016 (ID P_37_229)
pentru Prototipul dezvoltat în cadrul proiectului SMART_RAD_EN, ID P_37_229, acordat de Asociația Română pentru Smart City (https://romaniansmartcity.ro/smart-city-industry-awards-4-a-reunit-peste-400-de-decidenti-la-palatul-parlamentului/)
acordat studentului Șerban Grecu la a VII-a Conferința internațională asupra Protecției Mediului pe tema Radioizotopii Tereștri în Mediul Înconjurător, Veszprem, Ungaria, 2020.
pentru CS III Burghele Burghele Bety-Denissa, acordat de Primăria Cluj-Napoca pentru contribuții în metrologia radonului, al V-lea Concurs Național al Tinerilor Cercetători în Știință și Inginerie, Cluj-Napoca, România, 2019.
pentru sesiunea de finanțare a fondurilor europene 2014-2020 în cadrul vizitei comisarului european pentru sănătate și a Comitetului de monitorizare POC din ianuarie 2018.
acordat CS III Burghele Bety-Denissa, pentru contribuții reprezentative în cercetarea radonului, European Radon Association, Ciudad Rodrigo, Spania, 2016.
pentru proiectul IRART – FONDURI EUROPENE DE INOVARE în cadrul Concursului Zilele REGIO 2012, organizat de Centrul Regional Europe Direct Transilvania Nord și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, UBB Radio Online, Centrul Europe Direct Bistrița, Centrul Europe Direct Maramureș.
De-a lungul celor 20 de ani de activitate am dezvoltat și implementat un număr mare de proiecte diverse care vor ajuta oamenii să ducă o viață mai bună și mai sănătoasă.
Suntem foarte recunoscători pentru parteneriatele noastre atât cu sectorul public, cât și cu cel privat: spitale, clinici și cabinete medicale din România, clădiri educaționale (creșe, grădinițe, școli, licee, universități), companii private Kronospan, Philips România și altele, baze militare NATO din România, Bulgaria și Italia, precum și instituții publice locale din județele Arad, Cluj, Timiș, Sibiu, Suceava, Bihor, Alba, Buzău, București, Iași, Maramureș, Mureș, etc.
În perioada 2019 – 2021, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, am dezvoltat o cercetare în zona Cluj-Napoca, dar și în Florești în parteneriat cu Primăria Florești. Obiectivul a fost evaluarea concentrației de radon în școlile, grădinițele și creșele din oraș, precum și în clădirile publice aflate în administrarea primăriilor, conform obligației legislative în vigoare. Totodată, în premieră națională, a fost inițiat proiectul PILOT de implementare a soluțiilor de remediere a radonului la prima clădire școlară din România, aflat în derulare la Cluj-Napoca, care va fi preluat ca exemplu de bună practică de către administrațiile locale.
Cerere de brevet de invenție depusă la OSIM cu nr. A/10020/2020 din 29.04. 2020 pentru invenția intitulată "SISTEM INTELIGENT DE PREDICȚIE ȘI REGLEMENTARE A CONCENTRAȚIEI DE RADON ÎN INTERIORUL CLĂDIRILOR CIVILE BAZATE PE METODE DE INVASARE AUTOMATICĂ", autori Botoș Marius Lucian, Chiorean Cosmin Gruia, Cucoș Alexandra Laura, Dicu Tiberiu, Fernandez Sainz Carlos, Solicitant Babeș - Universitatea Bolyai.
Cerere de brevet depusă la OSIM cu confirmarea din 05.03.2020 și nr. A/10008/2020 din 26.02. 2020 pentru invenția cu titlul "SISTEM INTEGRAT DE IZOLAȚIE TERMICĂ ȘI REDUCERE A CONCENTRĂRII GAZELOR EMANATE DIN PĂMÂNT, ÎN PARTICULAR RADON, ÎN CLĂDIRILE REZIDENȚIALE", autori Botoș Marius Lucian, Tunyagi Arthur Robert, Cucoș Alexandra Laura, Dicu Tiberiu, Chiorean Cosmin Gruia, Fernandez Sainz Carlos, Solicitant Universitatea Babeș - Bolyai.
Cerere de brevet depusă la OSIM cu nr. 15/2019 CP din 29.07.2019 publicată în RO-BOPI nr. 3/ 2020 din 30.03. 2020, pentru invenția cu titlul "SISTEM ȘI METODĂ INTELIGENTĂ PENTRU DETERMINAREA ȘI CONTROLUL CONCENTRAȚIEI DE RADON ÎN CLĂDIRILE CIVILE", autori Tunyagi Arthur Robert, Cucoș Alexandra Laura, Dicu Tiberiu, Botoș Marius Lucian, Chiorean Cosmin Gruia, Fernandez Sainz Carlos, Solicitant Universitatea Babeș - Bolyai.
Modelul de utilitate OSIM nr. u2018 00028/15.05.2013 publicat în BOPI nr. 2/ 2014 din 28.02.2014, pentru invenția cu titlul "Sistem automatizat de monitorizare și control al concentrațiilor de radon rezidențial", autori Begy Robert Begy, Cosma Constantin*decedent, Cucoș Alexandra (Dinu), Carlos Sainz. Aprobat în octombrie 2018.
Singura modalitate de a fi sigur de nivelul de radon din locuința ta (casă, birou, clădire) este să o testezi.
Laboratorul nostru oferă teste extrem de fiabile și precise.
Dacă dorești să afli care este situația ta, te rugăm să ne contactezi.
Ești în căutarea unei cariere?
Adu-ți viziunea, imaginația și experiența și contactează-ne dacă ești pasionat de acest domeniu: alexandra.dinu@ubbcluj.ro
Contactează-ne
Adresă: Strada Fântânele nr. 30, 400294 Cluj-Napoca, România
Acest website a fost dezvoltat ca parte a proiectului „Supporting Innovation in Catching Up Regions” implementat de Banca Mondială cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui website este responsabilitatea exclusivă a Universității Babeș Bolyai (Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma”) și nu reprezintă în mod obligatoriu poziția Uniunii Europene.
© LiRaCC 2022. All Rights Reserved.